Veal or chicken Marsala  
=======================   2019-01-25  (en français plus bas)

Comment: For a cremier sauce, add 1 dl of cream and a knob of butter at the end.


4 servings

Ingredients:
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600+ g veal or chicken ot turkey breasts, cut in thin slices, pounded thin
300+ g sliced mushrooms
100+ g small lardons (opt)
1 shallot finely chopped
1 garlic cloves finely chopped
2 dl Marsala dry (really dry)
2 dl chicken stock
flour, pepper, salt, EVOO, butter


Preparation:
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Cut chicken in thin slices pounding the thicker pieces if necessary.

Salt (and pepper) the meat slices, then drench in flour, shaking to eliminate the
surplus.

In a large enough fry pan, put butter + EVOO on medium heat. Color the meat on both
sides, maybe in 2 to 3 batches, reserve warm.

Deglaze the pan with a bit of the Marsala and reserve with the meat.

EVOO in the pan, add and sweat the shallots and the lardons. Add the musshrooms
and cook turning a couple of times for ~10 mn, add the garlic a few minutes before
being done.  

Deglaze with the rest of the Marsala. Add the chicken stock and reduce a bit.

Return the chicken to the pan + juice, salt, pepper, cream & butter if using,
simmer for 5 to 10 mn to warm up and thicken. Serve.







Veau ou poulet au Marsala
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Commentaire : Pour une sauce plus onctueuse, ajoutez 1 dl de crème et une noix de beurre
à la fin.


4 portions

Ingrédients :
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600+ g tranches de veau ou poulet ou dinde, en fines escaslopes
300 g de champignonsen lamelles
100+ petits lardons (opt)
1 échalote finement hachée
1 gousse d'ail finement hachée
2 dl Marsala sec (vraiment sec)
2 dl de bouillon de poulet
farine, poivre, sel, EVOO, beurre


Préparation :
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Couper le poulet en fines tranches, en battant si nécessaire les morceaux plus épais.

Salez (et poivrez) les tranches de viande, puis trempez-les dans la farine en secouant pour
éliminer le surplus.

Dans une poêle assez grande, mettez beurre + EVOO à feu moyen. Colorer la viande sur les
deux faces, peut-être en 2 à 3 fois, réserver au chaud.

Déglacer la poêle avec un peu de Marsala et réserver avec la viande.

EVOO dans la casserole, faire suer les échalotes et les lardons. Ajouter les champignons
et cuire en retournant quelques fois pendant environ 10 mn, ajouter l'ail quelques minutes
avant lafin.

Déglacer avec le reste du Marsala. Ajouter le bouillon de poulet et réduire un peu.

Remettre le poulet dans la poêle + le jus, le sel, le poivre, la crème et le beurre, si désiré,
laisser mijoter 5 à 10 minutes pour réchauffer et épaissir. Servir.