Htipiti - Roasted pepper & feta spread
======================================  2019-06-21  (En français ci dessous)

From the book "How to Roast a Lamb by Michael Psilakis" page 195

Comment: The htipiti is excellent as a dip, but also as a spread and I
also use it as a sauce for chicken burgers where it really adds to the taste.
For the salt, be aware that some fetas are saltier then others.

Htipiti is pronounced ch-tee-pee-tee

for ~1/2 cup

Ingredients:
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1/2  onion, thickly sliced
125 g crumbled feta cheese
1 fire-roasted red bell peppers cut into strips
1 pepperoncini (pickled yellow peppers), sliced or mild jalapeno
1/4 teaspoon dry Greek oregano
1 pinch ground coriander
1 pinch ground cumin
2 small, picked sprigs parsley
2 small, picked sprigs dill (opt)
1 tablespoon snipped chives
1 teaspoon grated lemon zest (1/2 lemon zest)
S + P
20 ml EVOO (possibly a little more)


Preparation:
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Brush the onion slices with a little olive oil and season with salt and pepper.
On a hot grill pan or in a cast-iron skillet, grill the onion until tender and slightly
char-marked. Separate into rings.

In a food processor, combine all the ingredients and process until very smooth.
Adjust seasoning, but be careful not to add too much salt, as the feta is quite salty.






Htipiti - Tartinade aux poivrons rôti et feta
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Extrait du livre "How to Roast a Lamb by Michael Psilakis" page 195

Commentaire : Le htipiti est excellent comme sauce pour des crudités ou
pour tartiner. Je l'utilise aussi comme sauce pour des hamburgers au poulet où
il ajoute une saveur unique. Pour le sel, attention, certaines fetas sont plus
salées que d'autres.

Htipiti se prononce ch-tee-pee-tee

pour ~1/2 tasse

Ingrédients :
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1/2 oignon, en fines rondelles
125 g de féta émiettée
1 poivron rouge rôti au feu coupé en lanières
1 pepperoncini (poivrons jaunes marinés) en lanières ou un jalapeno doux
1/4 cuillère à café d'origan grec sec
1 pincée de coriandre moulue
1 pincée de cumin moulu
2 petites branches de persil (feuilles)
2 petites branches d'aneth (feuilles) (opt)
1 cuillère à soupe de ciboulette ciselée
1 cuillère à café de zeste de citron râpé (1/2 zeste de citron)
S + P
20 ml EVOO (éventuellement un peu plus)


Préparation :
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Badigeonnez les tranches d'oignon d'un peu d'huile d'olive, salez et poivrez.
Sur un gril chaud ou dans une poêle en fonte, faites griller l'oignon jusqu'à ce qu'il soit tendre et légèrement bruni.
Séparer en anneaux.

Dans un robot culinaire, mélanger tous les ingrédients et mélanger jusqu'à obtenir une consistance lisse.
Ajustez l'assaisonnement, mais faites attention de ne pas ajouter trop de sel, car la feta est assez salée.