Cauliflower gratin
==================  2018-03-07   (en français ci-dessous)

Inspired from Gratin de chou fleur

Ingredients:
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1 cauliflower
2 Tblspoons vinegar
50 g butter (1 and 3/4 oz)
50 g flour (same as the butter, ie. 1 and 3/4 oz)
4 dl milk (13.5 fl oz)
bits of ham (ie. 1 thick slice cut in small sticks) (optional)
nutmeg
200 g (7 oz) grated cheese (gruyere or other you like).
salt, pepper


Preparation:
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Put the little bouquets of cauliflower in salted boiling water (with 2 Tbsp of vinegar) for 5 to 10 mn until cooked (test with a pointy knife)
Meanwhile prepare a "roux" with the butter and flour: melt the butter, add the flour and stir until smooth. Cook for an additional 2 to 3 mn.
Remove the pan from the heat and add slowly the cold milk while stirring.
Return the pan to the heat and bring to a boil while stirring to obtain a smooth béchamel.
Add salt, pepper and grated nutmeg.
Remove the pan from the heat and add the grated cheese. Keep some of the cheese for the last step.
Place the cooked cauliflower in a buttered gratin dish.
Spread the bits of ham on top if using
Pour the sauce over, evenly,
Spread some grated cheese on top
Place in pre-heated oven to 180C (360F) for ~30 mn, near the top (until nice and golden).






Gratin de chou-fleur
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Inspiré de Gratin de chou fleur

Ingrédients :
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1 chou-fleur
2 cuillères à soupe de vinaigre
50 g de beurre
50 g de farine (identique au beurre)
4 dl de lait
morceaux de jambon (c'est-à-dire 1 tranche épaisse coupée en petits bâtonnets) (facultatif)
Noix de muscade
200 g de fromage râpé (gruyère ou autre que vous aimez).
sel poivre


Préparation :
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Mettez les petits bouquets de chou-fleur dans de l'eau bouillante salée (avec 2 cuillères à soupe de vinaigre) pendant 5 à 10 mn jusqu'à cuisson complète (tester avec un couteau pointu)
Entre-temps, préparez un "roux" avec le beurre et la farine: faites fondre le beurre, ajoutez la farine et remuez jusqu'à consistance lisse. Cuire 2 à 3 mn de plus.
Retirer la casserole du feu et ajouter lentement le lait froid en remuant.
Remettre la casserole sur le feu et porter à ébullition en remuant pour obtenir une béchamel lisse.
Ajouter du sel, du poivre et la muscade râpée.
Retirer la casserole du feu et ajouter le fromage râpé. Gardez une partie du fromage pour la dernière étape.
Placez le chou-fleur cuit dans un plat à gratin beurré.
Répartir les morceaux de jambon sur le dessus si vous utilisez
Verser la sauce par dessus, uniformément,
Saupoudrer du fromage râpé sur le dessus
Placer au four préchauffé à 180C pendant ~30 mn, près du haut (jusqu'à ce qu'il soit bien doré).