Cauliflower gratin
==================  2020-04-14   (en français ci-dessous)

Inspired from Gratin de chou fleur

Comment: You can replace the cauliflower with broccoli. The recipe remains the same, but cook the broccoli in salted water a little less, it should remain firm. You should also run it under cold water once cooked to keep it green. Not a big issue in a gratin, but why not making it look better.

Ingredients:
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1 cauliflower (or 2 broccolis)
2 white tablespoons vinegar
30 g butter
30 g flour (same as the butter)
4 dl milk
nutmeg
200 g (7 oz) grated cheese (gruyere or other you like).
salt, pepper


Preparation:
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Put the little bouquets of cauliflower in salted boiling water (with the vinegar) for 5 to 10 mn until cooked (test with a pointy knife).
Meanwhile prepare a "roux" with the butter and flour: melt the butter, add the flour and stir until smooth. Cook for an additional 2 to 3 mn.
Remove the pan from the heat and add the cold milk while stirring.
Return the pan to the heat and bring heat up while stirring to obtain a smooth béchamel.
Add salt, pepper and grated nutmeg.
Remove the pan from the heat and add the grated cheese. Keep some of the cheese for the last step.
Place the cooked cauliflower in a buttered gratin dish.
Pour the sauce over, evenly, and sprinkle some grated cheese on top.
Place in pre-heated oven to 180C (360F) for ~30 mn, near the top (until nice and golden).
A good idea is to place the oven on broil for the last 5 mn.






Gratin de chou-fleur
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Inspiré de Gratin de chou fleur

Commentaire : On peut remplacer le chou fleur par du brocoli. La recette reste la mème, mais cuire le brocoli dans l'eau salée un peu moins longtemps, il doit rester ferme. Une fois les brocolis cuits, les passer rapidement sous l'eau froide pour conserver leur couleur verte. Ce n'est pas très important pour un gratin, mais c'est un petit effort pour améliorer la présentation.

Ingrédients :
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1 chou-fleur ou 2 brocolis
2 cuillères à soupe de vinaigre blanc
30 g de beurre
30 g de farine (identique au beurre)
4 dl de lait
Noix de muscade
200 g de fromage râpé (gruyère ou autre que vous aimez).
sel poivre


Préparation :
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Mettre les petits bouquets de chou-fleur dans de l'eau bouillante salée (avec le vinaigre) pendant 5 à 10 mn jusqu'à cuisson complète (tester avec un couteau pointu).
Entre-temps, préparer un roux avec le beurre et la farine: faire fondre le beurre, ajouter la farine et remuer jusqu'à consistance lisse. Cuire 2 à 3 mn de plus.
Retirer la casserole du feu et ajouter le lait froid en remuant.
Remettre la casserole sur le feu et chauffer en remuant pour obtenir une béchamel lisse.
Ajouter du sel, du poivre et la muscade râpée.
Retirer la casserole du feu et ajouter le fromage râpé. Gardez une partie du fromage pour la dernière étape.
Placer le chou-fleur cuit dans un plat à gratin beurré.
Verser la sauce par dessus, uniformément, et saupoudrer du fromage râpé.
Placer au four préchauffé à 180C pendant ~30 mn, près du haut (jusqu'à ce qu'il soit bien doré).
Une bonne idée est de mettre le four sur gril pendant les 5 dernières minutes pour gratiner le dessus.