English muffins
===============  2019-12-31  (En français plus bas)

Comment: English muffins are indispensable for eggs benedicts, our traditionnal new years day breakfast.
Commercial stuff being... well, what it is, it's not an option. So after a couple of more or less
successfull attemps, here is a version that I hope is as close to the English way as possible. There
are 2 schools on the web, the milk/egg one and the plain water one. My feeling is that the water one is
probably the right one. Then some recipes are entirely made in the fry pan (or griddle), others entirely
in the oven and finally, what I believe is right, browned in a pan then finished in the oven. The tricky
part is after the second rise, to transfer the buns in the pan without deflating them. The method used
here, suggested on the site referenced below is the easiest to get a good result. As for the yeast, use
less and let rise for a longer time to develop a better taste (if you have the time) 7g ~ 1h, 5 g ~ 2h,
1 g ~ 24 h (in the fridge), I did not try.

Inspired from:
target = "_blank">How to make English muffins
another site worth looking at: English muffin recipe


Ingredients:
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for 8 muffins

200 ml water (or milk)
5 g of dried yeast (see text)
5 g sugar or honey (1 teaspoon)
20 g butter (or margarine)
300 g flour
1 flat tspn salt


Preparation:
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Put all the ingredients in a bowl.
Use the mixer with the dough hook, or a spatula or your hands.
Knead for ~5 to 6 mn.
Let rest in a bowl under a humid towel for 1 to 2 hours (the dough should double in volume).
The dough should be rather sticky.

On a well floured table, cut the dough in 8 pieces (about 80 g each), make into balls, place
on an individual small piece of parchement paper with LOTS of flour evenly spread, larger than
the bun as they will spread a bit when you flatten them. Any bit of dough not floured
WILL STICK !!!, and let rest in a warm place (warm oven) until again doubled in size 60 to
90 mn.

In a fry pan (or a griddle) heated to ~160C [320F], using canola oil or EVOO (do not exceed 160C
in this case), slide the buns off the parchement paper and fry for 3 to 4 mn. Flip them over,
flatten them a bit and fry for another 3 to 4 mn.

Place them on an over tray and cook them for 10 mn @ 180C.

Let cool on a cooling rack.






English muffins
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Commentaire: Les English muffins sont indispensables pour les oeufs bénédicts, notre petit déjeuner
traditionnel du Nouvel An. Les produits commerciaux étant ... eh bien, ce qu'ils sont, ce n'est pas
une option. Donc, après quelques essais ou plus ou réussis, voici une version qui, je l'espère, est
aussi proche que possible de l'original anglais. Là il y a 2 écoles sur le web, celle du lait/oeuf
et celle de l'eau simple. Mon sentiment est que l'eau est probablement la bonne. Ensuite, certaines
recettes sont entièrement faites dans la poêle (ou la plaque), d'autres entièrement au four et enfin,
ce que je crois être juste, doré dans une casserole puis fini au four. La partie la plus délicate
est après la deuxième levée, pour transférer les petits pains dans la poêle sans les dégonfler. La
méthode utilisée ici, suggérée sur le site référencé ci-dessous est la plus simple pour obtenir un
bon résultat. Quant à la levure, en utiliser moins et laisser lever plus longtemps pour développer
un meilleur goût (si vous avez le temps) 7g ~ 1h, 5 g ~ 2h, 1 g ~ 24 h (au frigo), je n'ai pas essayé.

Inspiré de:
target = "_blank">How to make English muffins
un autre site à explorer: English muffin recipe


Ingrédients:
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pour 8 muffins

200 ml d'eau (ou de lait)
5 g de levure sèche (voir texte)
5 g de sucre ou de miel (1 cuillère à café)
20 g de beurre (ou margarine)
300 g de farine
1 cuillère à café de sel


Préparation:
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Mettez tous les ingrédients dans un bol.
Utilisez le mélangeur avec le crochet pétrisseur, ou une spatule ou vos mains.
Pétrir pendant ~5 à 6 mn.
Laisser reposer dans un bol sous une serviette humide pendant 1 à 2 heures (la pâte doit doubler
de volume). La pâte doit être plutôt collante.

Sur une table bien farinée, couper la pâte en 8 pâtons (environ 80 g chacun), faire des boules,
placer sur un petit morceau individuel de papier parchemin avec BEAUCOUP de farine uniformément
répartie, plus grande que le pâton car ils s'étaleront un peu lorsque vous les aplatirez. Tout
morceau de pâte non fariné COLLERA !!!, et laissez reposer dans un endroit chaud (four chaud)
jusqu'à doubler de taille 60 à 90 mn.

Dans une poêle (ou une plaque chauffante) chauffée à ~160C, en utilisant de l'huile de colza ou
de l'EVOO (ne pas dépasser 160C dans ce cas), glisser les petits pains dans la poêle et les faire
frire pendant 3 à 4 mn. Retournez-les, aplatissez-les un peu et frire encore 3 à 4 mn.

Placez-les sur une plaque à four et faites-les cuire 10 mn à 180C.

Laisser refroidir sur une grille.