Chicken curry
=============  2018-07-15  (En français ci-dessous)

Comment: this recipe is directly inspired from Chicken Curry For Beginners
The chef explains the steps to get a great curry (while letting us know that we, in the
western world, do not understand Indian curry!), and it really works. This is a great way
to prepare minced chicken (inexpensive) or you can mince chicken breasts to your liking.
Note that minced chicken means cut in strips or cubed, not ground.
This recipe is to be compared to the other one on this site entitled Emincé de veau au curry
which is better suited to minced veal, but also works with chicken.
As for the garlic/ginger paste, be a bit shy as it adds serious sharpness to the dish.

4 persons

Ingredients:
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700 to 800 g chicken filet cut in thin strips
1 yellow or white onion finely chopped
4 tablespoons curry powder (Madras style - depends on your curry - you will have to experiment)
2 tomatos peeled and seeded, cut in small cubes
1 small pinch of sugar per tomato
400+ ml good chicken stock
100 ml cream
juice of 1/2 to 1 lemon
2 heap teaspoons ginger garlic paste or 4 cloves garlic finely gratted and the same amount of grated ginger
2 teaspoons cornstarch
EVOO
Butter
S + P

Preparation:
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In a frying pan or a wok, add enough butter + EVOO
Fry the onion + enough salt on medium heat until soft and slightly golden
Add the tomato, cook covered until melted (soft), stirring a few times
Stir in  the garlic paste or the garlic + ginger finely grated, cook covered 1 to 2 mn.
Add the curry powder, cook stirring another few minutes
Add a bit of freshly ground pepper
keep 1/4 of the stock, mix it with the cornstarch for later.
Add the chicken, cook stirring and turning for a few minutes until all chicken looks cooked.
Add 3/4 of the stock and let simmer 10+ mn
Stir in the cream, add the cornstarch mix, until desired thickness reached
Verify seasoning !!!!
Add the lemon juice to taste.

Serve with basmati rice which will nicely absorb the sauce...




Poulet au curry
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Commentaire: cette recette est directement inspirée de Chicken Curry For Beginners
Le chef explique les étapes pour obtenir un bon curry (tout en nous faisant savoir que nous, dans le
monde occidental, ne comprennons pas le curry indien !), et c'est vraiment bon. C'est une excellente recette
pour préparer un émincé de poulet (bon marché) ou vous pouvez émincer des blancs de poulet à votre goût.
Cette recette est à comparer sur ce site à celle intitulée  Emincé de veau au curry
qui est mieux adaptée à du veau, mais qui marche aussi avec du poulet.

4 personnes

Ingrédients :
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700 à 800 g de filet de poulet en fines lanières
1 oignon jaune ou blanc finement haché
4 cuillère à soupe de poudre de curry (genre Madras - dépend de votre curry - vous aurez à expérimenter)
2 tomate pelées, épépinées, coupées en petits cubes
1 petite pincée de sucre par tomate
400+ ml de bon bouillon de poule
100 ml de crème
jus de 1/2 à 1 citron
1 cuillère à thé bombées de pâte gingembre/ail ou 4 gousses d'ail finement râpées avec la même quantité de gingembre râpé.
2 cuillères à thé de maizena
EVOO
beurre
S + P

Préparation :
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Dans une poêle ou un wok, ajouter assez de beurre + EVOO
Faire revenir l'oignon + assez de sel sur feu moyen jusqu'à légère coloration
Ajouter la tomate, faire cuire couvert jusqu'à ce quelle fonde en remuant de temps en temps
Ajouter le mélange l'ail + gingembre, cuire à couvert 1 à 2 mn
Ajouter la poudre de curry, cuire en remuant de tepms en temps encore quelques minutes
Ajouter un peu de poivre du moulin
Ajouter le poulet, cuire en remuant et en tournant pendant quelques minutes jusqu'à ce que tout le poulet semble cuit.
Garder 1/4 du bouillon et le mélanger avec la Maizena pour plus tard
Ajouter 3/4 du bouillon et laisser mijoter 10+ mn
Incorporer la crème, et la Maizena pour obtenir une bonne consistance.
Vérifier l'assaisonnement !!!!
Ajouter le jus de citron au goût.

Servir avec un riz basmati qui va bien absorber la sauce...