Chicken curry
=============  2016-10-18  (En français ci-dessous)

Comment: this recipe is directly inspired from Chicken Curry For Beginners
The chef explains the steps to get a great curry (while letting us know that we, in the
western world, do not understand Indian curry!), and it really works. This is a great way
to prepare minced chicken (inexpensive) or you can mince chicken breasts to your liking.
Note that minced chicken means cut in strips or cubed, not ground.
This recipe is to be compared to the other one on this site entitled Emincé de veau au curry
which is better suited to minced veal, but also works with chicken.

2 persons

Ingredients:
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300 to 400 g chicken filet cut in thin strips
1/2 yellow or white onion finely chopped
2+ Soup spoon curry powder (depends on your curry - you will have to experiment)
1 tomato cut in small cubes
200+ ml good chicken stock
3 Soup spoon cream
juice of 1/4 to 1/2 lemon
1 soup spoon ginger garlic paste or 2 cloves garlic finely gratted and the same amount of ginger
EVOO
Butter
S + P

Preparation:
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In a frying pan or a wok, add enough butter + EVOO
Fry the onion + some salt on low heat until soft and slightly golden
Add the tomato, cook until melted (soft)
Add the garlic paste or the garlic + ginger finely grated, cook 1 to 2 mn.
Add the curry powder, cook stirring another few minutes
Add a bit of freshly ground pepper
Add the chicken, cook stirring and turning for a few minutes until all chicken looks cooked.
Add the stock and let simmer 10+ mn
Stir in the cream,
Verify seasoning,
Add the lemon juice to taste.

Serve with basmati rice which will nicely absorb the sauce...




Poulet au curry
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Commentaire: cette recette est directement inspirée de Chicken Curry For Beginners
Le chef explique les étapes pour obtenir un bon curry (tout en nous faisant savoir que nous, dans le
monde occidental, ne comprennons pas le curry indien!), et c'est vraiment bon. C'est une excellente recette
pour préparer un émincé de poulet (bon marché) ou vous pouvez émincer des blancs de poulet à votre goût.
Cette recette est à comparer sur ce site à celle intitulée  Emincé de veau au curry
qui est mieux adaptée à du veau, mais qui marche aussi avec du poulet.

2 personnes

Ingrédients :
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300 à 400 g de filet de poulet en fines lanières
1/2 oignon jaune ou blanc finement haché
2+ cuillère à soupe de poudre de curry (dépend de votre curry - vous aurez à expérimenter)
1 tomate coupée en petits cubes
200+ ml de bon bouillon de poule
3 cuillère à soupe de crème
jus de 1/4 à 1/2 citron
1 cuillère à soupe de pâte gingembre/ail ou 2 gousses d'ail finement râpées avec la même quantité de gingembre râpé.
EVOO
beurre
S + P

Préparation :
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Dans une poêle ou un wok, ajouter assez de beurre + EVOO
Faire revenir l'oignon + un peu de sel sur feu doux jusqu'à coloration
Ajouter la tomate, faire cuire jusqu'à ce quelle fonde
Ajouter le mélange l'ail + gingembre , cuire 1 à 2 mn
Ajouter la poudre de curry, cuire en remuant encore quelques minutes
Ajouter un peu de poivre du moulin
Ajouter le poulet, cuire en remuant et en tournant pendant quelques minutes jusqu'à ce que tout le poulet semble cuit.
Ajouter le bouillon et laisser mijoter 10+ mn
Incorporer la crème,
Vérifier l'assaisonnement,
Ajouter le jus de citron au goût.

Servir avec un riz basmati qui va bien absorber la sauce...