Char Siu Chicken
================    2020-09-22   (En français ci-dessous)

Char siu chicken

and  

Chinese chicken

Comment: The chicken will be marinated, and when cooked, some of the marinade, whether reserved in advance or using the actual marinade, will be used to finally glaze the chicken at the end of the cooking. So either reserve some of the marinade before marinating, or keep the marinade from the chicken when cooking.
The important thing is to not cook the chicken on too hot a plate or BBQ; just enough to golden and not burn the glaze.  

5 to 6 personnes

Ingredients:
------------

2.5 (1.15 kg) pounds boneless, skinless chicken thighs or white meat (thin enough)
3+ large garlic cloves grated
1 flat teaspoon Chinese five-spice powder
70 g honey
60 g hoisin sauce
50 g soy sauce
15 g toasted sesame oil
green onion for decoration


Preparation:
------------

Bring chicken to room temperature if it was refrigerated.

Prepare the marinade, and save a bit of the marinade outright if you do not want to use it directly at the end for glazing.
Dry the chicken, and mix it in the marinade.
Marinate for 3 to 24 hours.

Heat the oil in a heavy based skillet over medium high heat (not too hot, you want to slightly brown the meat only), or BBQ on medium (again not too hot - lightly oil the bars).

Remove chicken from marinade (making sure to reserve the marinade for basting if you did not keep some from the beginning) and place in the skillet. Cook in 2 batches, don't crowd the pan. Cook for 3 minutes then turn and cook another 3 mn on the other side.

Use the marinade to baste the chicken using a small paint brush. Turn over and cook for 1 minute.

Baste the chicken on the top side, then turn again and cook for another minute.

Transfer chicken to a plate, cover loosely with foil and rest for 5 minutes.

Serve, garnished with green onions.







Poulet Char Siu
===============

Char siu chicken

et  

Chinese chicken

Commentaire: Le poulet sera mariné, et une fois cuit, une partie de la marinade, qu'elle soit réservée à l'avance ou en utilisant la marinade proprement dite, sera utilisée pour glacer le poulet en fin de cuisson. Alors réservez une partie de la marinade avant de faire mariner, ou gardez la marinade du poulet lors de la cuisson.
L'important est de ne pas cuire le poulet sur une assiette ou un barbecue trop chaud; juste assez pour dorer et ne pas brûler la glaçure.

5 à 6 personnes

Ingrédients:
------------

2,5 livres (1,15 kg) de cuisses de poulet désossées et sans peau ou de viande blanche (assez mince)
3+ grosses gousses d'ail râpées
1 cuillère à café de poudre de cinq épices chinoises
70 g de miel
60 g de sauce hoisin
50 g de sauce soja
15 g d'huile de sésame grillé
oignon vert pour la décoration


Préparation:
------------

Porter le poulet à température ambiante s'il a été réfrigéré.

Préparez la marinade et conservez un peu de marinade si vous ne souhaitez pas l'utiliser directement à la fin pour le glaçage.
Sécher le poulet et mélanger dans la marinade.
Laisser mariner de 3 à 24 heures.

Faites chauffer l'huile dans une poêle à fond épais à feu moyen-élevé (pas trop chaud, vous voulez faire dorer légèrement la viande seulement), ou faites un barbecue à feu moyen (encore une fois pas trop chaud - huiler légèrement les barres).

Retirer le poulet de la marinade (en veillant à réserver la marinade pour l'arrosage si vous n'en avez pas gardé depuis le début) et le mettre dans la poêle. Cuire en 2 lots, ne pas surcharger la casserole. Cuire 3 minutes puis retourner et cuire encore 3 mn de l'autre côté.

Utilisez la marinade pour badigeonner le poulet à l'aide d'un petit pinceau. Retourner et cuire 1 minute.

Badigeonner le poulet sur la face supérieure, puis retourner et cuire encore une minute.

Transférer le poulet dans une assiette, couvrir légèrement de papier d'aluminium et laisser reposer 5 minutes.

Servir, garni d'oignons verts.